Vattenskärning

Vattenskärning

Vattenskärning

Då man ska beskära olika material så finns det mycket att ta hänsyn till. Processen måste vara effektiv men samtidigt så måste den uppnå hög precision för att man ska slippa onödigt efterarbete. Med vattenskärning får man just denna kombination av effektivitet och exakthet. Med ren-vattenskärning så kan man med hjälp av en vattenstråle figurskära mjukare material. Inom metallbearbetning så använder man sig av abrasiv vattenskärning där sand utgör det abrasiva medlet som kan ta sig igenom metallen.

Fördelarna med att skära med vatten
Det finns många fördelar med att skära med vatten. Den främsta är kanske att detta är en så pass skonsam teknik. Den är miljövänlig och energisnål på så vis att man kan skära med samma verktyg. Dessutom så leder vattenskärning inte till problem med skadliga gaser eller sprickbildning i det material som man beskär. Eftersom man inte måste smälta metallen för att skära med vatten så slipper man även droppande smält metall. Det här är också en teknik som anses vara mycket effektiv då man vill ta fram avancerade former och detaljer.

Användningsområden
Vattenbeskärningstekniken kan användas till många olika projekt. Det är kanske främst inom industrin som man ser fördelarna med att ta fram komponenter med hjälp av denna teknik men det finns faktiskt andra områden där vattenskärningen verkligen lämpar sig väl. Exempel på detta är reklamprojekt och även inom konsten då man vill ta fram en avancerad form av metall. Med ett vattentryck på 4000 bar så skär man utan att det uppstår en värmeutveckling. Detta gör att man inte påverkar detaljens övriga egenskaper vilket i många fall är mycket viktigt för ett lyckat resultat.

En kostnadseffektiv teknik
Det som gör att man spar så pass mycket tid och pengar med hjälp av vattenbeskärningen är förstås att den inte kräver något efterarbete. När komponenten är färdigskuren så är den i stort sett klar för leverans. Med fin precision kan verktyget i en vattenbeskärare slå hål eller forma en detalj precis enligt den ritning som man har programmerat verktyget med. Det går att anpassa produktionen så att man kan skära en enstaka detalj eller tillverka stora volymer av speciella serier. Denna flexibilitet gör att ett företag som jobbar med den här beskärningsmetoden kan ta emot många olika typer av beställningar.

Den här tekniken passar för de mest mångfasetterade och kontrollerade skärningar där man vill få fram små detaljer till ett större sammanhang. Därför är den mycket lämplig för projekt där man kanske vill ha en konstnärlig ton på delarna som då man tar fram en skylt eller anlägger ett marmorgolv.

En ren skärprocess
Det är mycket spännande att se utvecklingen inom metallbearbetning och hur man genom nya moderna metoder kan ta fram komponenter på ett mycket miljövänligt sätt. Arbetsprocessen med vattenskärning är mycket ren och man behöver inte använda sig av några farliga emulgeringsmedel. Dessutom så når man ett optimalt utnyttjande av material då man kan lägga tunna snitt så att man slipper onödigt svinn. Den som jobbar med vattenbeskärningen har också en trivsam arbetsmiljö tack vare robotar och automatiska processer som minimerar det manuella arbetet.

 


Vill du annonsera här? Kontakta oss.

0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon 0371-319 00